Deze Bacon is geweldig… rokerig, zoet en hartig tegelijk door de whisky and maple syrup waarin het spek gedurende minimaal een week is gepekeld. Door te pekelen met coloroso (nitriet pekel zout) behoudt het spek haar mooie roze kleur. Warm zalig maar ook koud op brood of bij de borrel waanzinnig lekker!

Neem per 1000 g spek 2,5% coloroso dus 25 g kleurzout. Coloroso kun je bij je slager halen, als je vertelt wat je van plan bent en je koopt daar een mooi stuk buikspek (zonder zwoerd) dan geeft hij je dat zout vast gewoon mee. Je hebt kleurzout nodig met 0,6% nitriet erin. Dat nitriet maakt het leven van schadelijke bacteriën onmogelijk. Het zout helpt bovendien de andere smaken diep het vlees in te brengen binnen een paar dagen. Houdt minimaal 1 week pekeltijd aan voor alle veiligheid.

1,5 kg buikspek zonder zwoerd
38 g coloroso zout (0,6% nitriet)
0,5 cup rietsuiker of lichte basterd suiker
1 tl zwarte peper
2 el Whisky of Bourbon
2 el maple syrup (Esdoornsiroop)

Stop het gezouten spek in een vacuümzak of een ziplock en stop daar de smaakmakers bij. Leg de zak met het vlees in de koelkast en masseer het elke dag eventjes en leg omgedraaid weer terug. Zo komt het spek lekker in contact met alle smaken.

Na een week pekelen haal je het spek uit de zak en spoel je dit even vlot onder de koude kraan, dep droog en breng het naar buiten. Rook het spek nu indirect op een BBQ van ca. 110°C en gebruik wat rookhout. Kersenhout is hier favoriet, het geeft een geweldige geur en kleur aan het spek. Rook warm door tot het spek minimaal 72°C in de kern heeft bereikt en ga door tot je tevreden bent. Wat verder door garen maakt het vetje lekker zacht.