Dit is het paté recept van onze beste BBQ-vriendin ooit!
Paté de Dominique
200 g varkenslever
160 g procureur
250 g speklap (de vettere lapjes)
1x malen, grootste gaatjes. Neem hier de helft van en draai die nogmaals maar dan door fijnere gaatjes.
1 ui, gefruit in wat boter
2 grote tenen knoflook gehakt, later aan ui toevoegen om te fruiten
2 TL zwarte peperkorrels
1,5 TL jeneverbessen samen fijnmalen
1 TL gedroogde salie
1,5 TL gedroogde tijm
zest en sap van 1 sinaasappel
3 EL Armagnac
Alles mengen en wegen.
Per kilo (vlees + kruiden en Armagnac) 14 g coloroso (nitriet pekelzout) toevoegen, nogmaals goed mengen.
1 uur in koelkast laten staan om op smaak te komen, beetje proeven (proefje in magnetron verwarmen en terug koelen in water) en eventueel nog pezo bijvoegen.
Oven op 100° voorverwarmen.
Vorm bekleden met dungesneden ongerookt vetspek. Vorm vullen met vleesmengensel. Of gebruik varkensnet, daarmee bedek je alleen de bovenkant, en stop de zijkanten in.
Ovenschaal vullen met kokend water, patévorm erin zetten en thermometer erin.
Naar 70° kern. Duurde ongeveer 2 uur.
Afkoelen op aanrecht tot kamertemperatuur. Plankje met gewicht erop. Paar uur laten staan, daarna in koelkast. 2 dagen geduld. Dan eten.