Wij maken onze Limoncello een èchte Zomerhit door te starten met pure alcohol van 96% uit Italië. Het grote voordeel van pure alcohol (in vergelijking met een goedkope Wodka of Jenever als basis) is dat je veel meer extractie kracht hebt met die vloeistof. Je haalt dus veel meer essentiële oliën en aroma’s uit de citroenschillen. Bij die alcohol doen we alleen de schillen van 8 biologische citroenen. Je kunt enorm moeilijk doen over het witte dat je misschien mee schilt met de gele schil, maar ik vind dat bittertje eigenlijk gewoon heel lekker bij al het zuur en zoet. Ik gebruik daarvoor een dunschiller en een Weckpot.

Die schillen laat ik 2-3 weken macereren door af en toe even om te schudden. Na die periode maak ik een siroop door in 1200 ml water 600 g kristalsuiker op te lossen en even door te koken. Na het koken laten afkoelen tot lauw en dan twee eetlepels honing erbij laten oplossen. Siroop volledig laten afkoelen en dan de Weckpot met de nu helemaal droog en keihard geworden schillen over een zeef leeg gieten bij de siroop. Vaak zie je dan meteen al dat melk-achtige limoncello-effect ontstaan. Dat mengsel kun je na goed doorroeren meteen verdelen in flessen.

Dit recept geeft een mooie volle likeur met ongeveer 38 vol% alcohol (ABV). Die is lekker sterk en niet te zoet. Maar speel gerust met die verhoudingen.

Ik heb gemerkt dat het lekkerder wordt als je het mengsel nog een paar weken laat staan zodat de smaken goed door kunnen trekken. Als dat gelukt is leg ik een flesje in de vriezer en geniet ik van een ijskoude prachtige likeur. Proost!

Ik pers de geschilde citroenen vaak helemaal uit en maak daar met een ander siroopje ijsjes van, of lemon curd of gewoon een hele lekkere citroen limonade(siroop) die je heerlijk kan drinken op een mooie zomerse dag… ik kan haast niet wachten!