Wij bereiden onze koud gerookte zalm in 3 dagen en laten de rook dan nog lekker een paar dagen doortrekken in het vacuüm. Zo gaan we dan te werk:

  • maak een mengsel van zeezout en rietsuiker (2:1) en strooi daarvan een dun laagje in een braadslee of een ruime schaal, voor 1 zalmzijde heb je genoeg aan 2 kopjes zout en 1 kopje suiker
  • leg de zalmzijde met de velkant naar beneden op het zout en suiker mengsel
  • bedek de zalmzijde met een dikke laag van het zout en suiker mengsel
  • dek de schaal af met plasticfolie en zet 12 tot 24 uur weg in de koelkast (hoe langer hoe steviger het eindproduct)
  • spoel de zalm daarna schoon onder de kraan, dep droog met keukenpapier
  • leg de zalmzijde nu voor 24 uur op een roostertje te drogen in de koelkast (niet afdekken)
  • laadt de CSG (koude rook generator) met een mengsel van eiken en beukenmot en rook voor 12 tot 24 uurtjes

Dit basis recept kun je naar eigen smaak variëren, andere pekel en rooktijden geven andere resultaten. Voordat je pekelt zou je ook nog kruiderijen kunnen toevoegen zoals dilletopjes, gekneusde jeneverbesjes en roze peper korrels. De zalm na het pekelen en het drogen lakken met whisky geeft ook een heel verrassend effect.