Dit recept is ontstaan in voorbereiding op SantaQ 2018 een jaarlijks festijn in Lunteren bij Vuur en Rook. Daar stonden wij voor een koud rook demo met eendenborstjes op een bedje van rucola. Ik wilde daar graag een lekkere zoete saus bij hebben met kruidige winterse smaken zoals steranijs en kaneel, sinaasappel en caramel. Dus die maakte ik!

Ik kreeg van overbuurvrouw Geert een fles goedkope glühwein die al eens opgewarmd was (ze maakte 5 liter voor een feestje en er bleef 1 liter over) en of ik daar iets mee kon… nou zeker, ik voerde de glühwein nog iets op met 5 kruidenpoeder en deed er nog wat sinaasappelsap bij en kookte die in tot de helft. Daarna maakte ik een caramel door 200 g kristalsuiker met een drupje water te branden tot net niet verbrand maar wel lekker geurig en donker.

Caramel maak je door een steelpannetje op zacht vuur te zetten en niet aan te raken tot klaar. Probeer het maar, gewoon afblijven en heel zacht verwarmen. Die caramel bluste ik af met wat slagroom en daarna het glühwein mengsel (pas op, kan borrels geven en schuimen) en ik monteerde daar wat kontjes koude boter doorheen voor de binding.

De saus mag lekker visceus worden maar moet nog wel uit een spuitflesje lopen… werkelijk zalig in combinatie met wild en dus zeker ook de koud gerookte eend.