Gebrande nootjes uit de winkel kun je zalig koud roken… heel klein beetje olie erover en wat van je favoriete rub en smullen maar… maar ja, je bent hier in The Foodporn Factory dus dan moet het lekkerder en feestelijker!

Speciaal voor SantaQ 2019 kocht ik twee zakken ongebrande notenmix. Die gaf ik een oliefilmpje door een paar scheutjes olie door de noten te mengen, doe dat met je handen, dat is lekker. Toen startte ik mijn Big Green Egg op door heel plaatselijk een gloeiende kern te maken. Daar legde ik een blokje Mesquite hout op en ik maakte gauw een indirecte opstelling (platesetter ertussen) zodat de nootjes in de tamelijk koude rook hun smaak krijgen. In ongeveer twee uurtjes kroop het ei op naar ca. 70 graden, daarbij continu zachtjes rokend.

Toen de platesetter er tussenuit en de mandjes met nootjes (ik gebruikte geperforeerde GN-bakken) lekker op het rooster een kleurtje en een knappertje geven. Al met al een minuutje of 10 bij 175 graden ofzo, af en toe omhusselen. Nootjes mee naar binnen en daar lekker veel spicy rub overheen strooien. Ik gebruikte deze keer een mengsel van Slap-your-Mama Cajun kruiden, wat pittige gerookte chipotle mix en wat zoetere Blues Hog… Echt lekker heerlijk!